EMPORDA and surroundings



AUTÈNTIC EMPORDÀ GUIDED TOURS

Albons Bellcaire d’Empordà Foixà Fontclara La Bisbal d’Empordà
Canapost Casavells Corçà Clots de Sant Julià Canet Cruïlles Marenyà Matajudaïca Monells Palau-Sator Parlavà Pals Peratallada La Pera Púbol Rupià Sant Iscle d’Empordà Sant Julià de Boada Sant Sadurní de l’Heura La Tallada d’Empordà Tor Ullastret Ultramort Verges Vulpellac

Agullana Castell Sant Ferran fortress Dali's Museum Figueres Maçanet de Cabrenys Lladó Llers L'Escala Les Escaules Peralada Pont de Molins Riumors Sant Miquel de Fluvià Sant Tomàs de Fluvià La Vajol Vilabertran Viladamat Vilanova de la Muga Ventalló

Besalú Porqueres Banyoles Cervià de Ter Le Boulou Maureilles Céret Saint-Genis-des-Fontaines

10/18/2008

Maçanet de Cabrenys (CAT)

Maçanet de Cabrenys te una extensió de 67,46 km2 i es troba a 400 metres d'altitud dins d'una vall als peus de les Salines. L'Ardenya i la Frausa, dues de les innumerables rieres del municipi, travessen la població confluent a la seva part sud.
Aquest municipi de poc més de 700 habitants, havia tingut fins a 2000 durant el segle passat. L’agricultura i la ramaderia, però sobre tot el suro i les mines de ferro i sabonet donaven feina a la població. Actualment les mines son tancades i el terreny no és gaire apte per a l'agricultura moderna. La principal font d’ingressos és el turisme que apareix especialment els caps de setmana i a l'estiu i omple restaurants, cases rurals i segones residencies.
A l'escut de Maçanet de Cabrenys, aprovat el 25 de juny de 1993, es representa una maça, al.lusiva al nom de la vila, acompanyada a la dreta per una cabra y a la dreta per un roc d'atzur, símbols relacionats amb les dues famílies propietàries d'aquestes contrades; els Cabrenys i els Rocabertí.
La vila havia estat envoltada de muralles a l'Edat Mitjana de les quals encara es poden veure restes a prop de l'església i també en un dels carrers que dona a la plaça de la Vila.

 

L'església parroquial està dedicada a Sant Martí i és un temple romànic d'una sola nau dels segles XII-XIII, el campanar de planta octagonal fou afegit uns segles més tard, al XVII. La porta encara conserva la ferramenta original romànica. Tres làpides gòtiques decoren una dels murs exteriors, encara que molt malmeses, en una d'elles es pot llegir la data de 1340. A l'interior es conserva una làpida sepulcral del segle XI de la parròquia, avui abandonada, de Sant Miquel de Fontfreda, feta de marbre blanc i esculpida amb escenes de la mort d'un personatge, probablement un dels priors de Sant Miquel.


A la veïna plaça de la Vila, el casal anomenat Ca l'Olivet destaca per la seva arquitectura i la decoració del ràfec de la teulada on estat representats ocells exòtics, llebres i gerres am b flors entre d'altres. Al mig de la plaça es dreça la Masa d'en Rotllan de 4,55 metres de la qual s'explica que era l'arma del heroi carolingi en Rotllan que va conquerir la zona de mans dels àrabs i que una vegada pressa possessió del lloc, va llençar-la des del pont de Ceret dient “Allà on la meva vara caurà, Maçanet de Cabrenys serà”.


Sortint de la plaça i agafant el llarg carrer de Sant Sebastià es troba l'ermita del mateix nom construïda al segle XVIII. Sant Sebastià tenia cura dels malats infecciosos i per això les seves ermites es trobaven a les afores dels pobles. I a pocs metres un casal del segle XVII esculpit amb figures en una de les seves finestres.Una de les poques fàbriques del municipi és la fàbrica de pipes per fumar de Salavatella. Les pipes, de molt bona qualitat, són fetes de fusta de bruc.



No comments: