EMPORDA and surroundings



AUTÈNTIC EMPORDÀ GUIDED TOURS

Albons Bellcaire d’Empordà Foixà Fontclara La Bisbal d’Empordà
Canapost Casavells Corçà Clots de Sant Julià Canet Cruïlles Marenyà Matajudaïca Monells Palau-Sator Parlavà Pals Peratallada La Pera Púbol Rupià Sant Iscle d’Empordà Sant Julià de Boada Sant Sadurní de l’Heura La Tallada d’Empordà Tor Ullastret Ultramort Verges Vulpellac

Agullana Castell Sant Ferran fortress Dali's Museum Figueres Maçanet de Cabrenys Lladó Llers L'Escala Les Escaules Peralada Pont de Molins Riumors Sant Miquel de Fluvià Sant Tomàs de Fluvià La Vajol Vilabertran Viladamat Vilanova de la Muga Ventalló

Besalú Porqueres Banyoles Cervià de Ter Le Boulou Maureilles Céret Saint-Genis-des-Fontaines

12/14/2008

El Poble Nou de Llers (CAT)


Les obres del Poble Nou van començar al 1941 i van ser acabades el 1963 (22 anys), varen costar més de 9 milions de pessetes. Amb aquests diners es va finançar la nova església i les dependències parroquials, un grup escolar, tres estatges per als mestres, 12 cases a la plaça major amb locals per a botigues i 45 cases de pagès de tipus mitjà. No es va a arribar a construir totes les cases planificades i l'església que havia d'estar situada al mig del nou poble va quedar a un costat. Sembla que el pressupost es va acabar abans de temps. Al poc temps de ser habitat, algunes construccions del Poble Nou, van començar a presentar senyals de deteriorament amb parets esquerdades i alçament de paviments.
La nova església de Sant Julià fou construïda poc després de l’any 1939 en l’actual Poble Nou de Llers, a càrrec de la institució que s’anomenava “De Regiones Devastadas”. A església parroquial es va plegar de fer els serveis religiosos perquè el sostre perillava de caure damunt dels feligresos. Es va condicionar un altre local mentre es realitzaven les obres de reparació, que van costar un altre milió de pessetes a repartir entre l'Estat i el Bisbat.
A prop del Poble Nou es troba el cementiri on es varen enterrar les restes dels cadàvers que varen ser escampats pels voltants de l’antic quan el poble va explotar els últims dies de la Guerra Civil.




No comments: